lördag 28 mars 2015

Chokladmuffins med marängsmörkräm

Nu under den gångna veckan har jag varit på intervju för Hela Sverige bakar. Man skulle ha med sig ett bakverk som representerar en själv och mitt val föll på chokladmuffins. Har alltid gillat att göra just chokladmuffins och folket på mitt gamla jobb i "210:an" har ju fått smaka på mina kladdkakemuffins ett antal ggr. Men den här gången blev det saftiga chokladmuffins.

Chokladmuffins
Ingredienser 
1 dl kakao 
1 dl socker 
2 dl mjölk

Koka upp kakao, mjölk och socker. Låt sedan svalna. 

150 gram rumstempererat smör
1 dl socker
2 ägg 
3 dl mjöl 
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver 

Vispa ihop smör och socker i ett par minuter, tillsätt sedan äggen ett åt gången och vispa lite mellan varje ägg. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll ner i smörblandningen, varvat med kakaomjölken och rör om. 
Klicka smeten i muffinsformar, fyll upp 3/4 i formarna. Grädda i 175 grader i 18-19 min. Låt dem svalna på galler. 

Marängsmörkräm 
Ingredienser 
4 stora äggvitor (120 gram)
2 1/4 dl socker
250 gram rumstempererat smör
1 dl karamelliserad mjölk

Vispa ägg och socker i en rostfri bunke över vattenbad med elvisp. Ha i en digital baktermometer så att du enkelt kan se när smeten är uppe i 60 grader, det tar en liten stund men vispa på. När termometern visar 60 grader tar du bort bunken från vattenbadet och fortsätter att visa tills smeten blivit kall. Tillsätt sedan smöret småbitar, en åt gången och vispa tills smörbiten är helt utblandad i smeten innan du tillsätter nästa. När allt smör är tillsatt kan du smaksätta med karamelliserad mjölk, eller något annat gott. Vispa tills det är jämt utblandat i smeten. Fyll sedan en spritspåse och spritsa på den avsvalnade muffinsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar