tisdag 16 juni 2015

Underbar jordgubbstårta

Det har cirkulerat ett recept på facebook ett tag om en himmelsk jodgubbstårta. Testade den förra veckan och jag blev helt till mig! Tyvärr fick jag inte smaka tårtan då den var ett tack till en kompis men jag tjuvsmakade lite fyllning som blev över. Jag hade nog kunna smälla i mig hela tårtan själv, utan problem! Idag har vi midsommarfika på jobbet så jag passade på att göra en till, den här gången lite större så jag har gjort om lite i ursprungsreceptet. Har även testat att använda hallon istället för jordgubbar till en annan tårta och även det funkar alldeles utmärkt!

Jag gör alltid tårtbotten själv men det går minst lika bra att köpa färdiga, då går det ännu fortare att slänga ihop tårtan. Man kan ju även förbereda och göra tårtbotten någon dag i förväg och frysa in den tills det är dags att göra den. Så brukar jag göra för den smular mindre när man delar den om den har varit fryst.

Ingredienser tårtbotten
5 ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här
Ta fram tre stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker. Det tredje glaset fyller du med vetemjöl till 2/3 av den höjd som de glasen ägg och socker har. Fyll på med 1/3 potatismjöl och bakpulver. Blanda mjölet ordentligt.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i ca 10 minuter. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt med en slickepott. Smöra en 24 cm springform och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i kokosflingor i botten på formen. Häll i smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 35-37 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 minuterna, risken finns att tårtan sjunker ihop då. Testa med en sticka, det ska inte fastna något på den.

Ingredienser jordgubbsröra
4 dl grädde
260 gram färskost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj i)
500 gram jordgubbar (plus 500 gram till dekoration om man så önskar)

Gör så här
Vispa grädden rätt hårt i en bunke. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda ner färskostbladningen i grädden. Skär jordgubbarna i småbitar och låt den ligga i en sil en liten stund för att rinna av lite. Blanda sedan ner jordgubbarna i gräddblandningen.

Dela tårtbotten i tre delar och fyll den med jordgubbsröran. Täck den sedan med röran. Det kan hända att det blir lite över men det gör inget för den är så god så den försvinner på ett eller annat sätt ändå... Dekorera med jordgubbar och njut sedan av tårtan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar