tisdag 6 januari 2015

Rostårta

Idag hade vi kalas för min äldsta dotter som fyller 5 år imorgon. Hon hade temat Frost på kalaset, som alla andra tjejer i den åldern just nu. Ena tårtan blev en rostårta. Dvs rosor spritsade på tårtan med frosting.

Tårtan består av Red Velvetbotten (oerhört god och saftig botten), hallon, vit chokladfluff och är spritsad med vit chokladfrosting.

Receptet på Red Velvet har jag hittat hos Sockerrus och rekommenderas varmt.

Red Velvet cake ingredienser
1  2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)

80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1½msk kakao
½ tsk äkta vaniljpulver
3  3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt

2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går också bra)
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här
Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min.
Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Bland väl. Håll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl.
 Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats.
I en liten skål, blanda vinägern och bikarbonaten, tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.

Smörj en form på 20cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min. Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

Vit chokladfluff ingredienser
120 g vit choklad
2 dl grädde

Gör så här
Bryt chokladen i bitar och lägg ner i en kastrull. Häll ner grädden och värm på svag värme tills chokladen smält. Grädden får absolut inte koka. Ställ kallt i minst 6 timmar innan du vispar det.

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
300 g smör, rumstempererat

400 g Philadelphiaost
12-13 dl florsocker


Gör så här
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
Vispa smöret en stund, vispa sedan ner den smälta chokladen. Vispa ner
Philadelphiaosten och sedan ner mer florsocker. Tillsätt inte allt på en
gång, utan lite i taget tills du får önskad konsistens.

Det blir rätt mycket så man behöver inte snåla. Täckte först tårtan (20 cm)
och spritsade sedan rosor plus att det räckte till 40 st minicupcakes.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar