söndag 27 juli 2014

Formfranskor

Dags att fylla på brödförrådet idag. Testade ett nytt recept på formfranskor. Så fort de har svalnat lite ska de provätas.

Ingredienser
½ paket jäst
6 dl mjölk
½ dl rapsolja
½ tsk salt
3 msk ljus sirap
½ dl krossade linfrön
Ca 7 dl vetemjöl
Ca 7 dl rågsikt

Gör så här
Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i bunken och lös upp den med mjölken. Tillsätt olja, salt, sirap och linfrön, ha i mjöl och rågsikt men inte allt på en gång. Knåda ordentligt, om du har en maskin kan du klappa dig själv så axeln istället. Tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna, den ska dock inte vara helt torr för då blir brödet torrt.
Jäs i ca 40 min under bakduk. Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget, rulla ihop och lägg ner i en smord form. Gör likadant med den andra halvan. Låt jäsa i ca 30 min till under bakduk.
Värm ugnen till 225 grader, sänk till 200 grader när du ställer in formarna. Spraya gärna lite vatten över degen innan och strö vallmofrön eller sesamfrön över. Grädda längst ner i 30 minuter.
Ta ur bröden ur formarna och lägg på galler under bakduk och låt svalna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar