fredag 21 november 2014

Kolapaj

Idag var det min tur att ta med fredagsfika till jobbet. Efter mycket velande fram och tillbaka föll valet på Kolapaj. Enkelt och gott! Receptet hittade jag på ICAs hemsida. 

Ingredienser deg
100 g rumstempererat smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Gör så här
Skär smöret i tärningar, häll ner mjölet och kör i matberedare eller med elvisp utrustad med degkrokar. Kör tills det är en smulig deg, tillsätt vatten och kör några sekunder till. Knåda sedan ihop degen med handen. Plasta in och låt vila kallt i 30 min. 
Tryck ut degen i en pajform, nagga degen med en gaffel och grädda i 25 min, tills degen fått fin färg. 

Ingredienser kolafyllning
1,5 dl sirap
1,5 dl strösocker 
1,5 dl vispgrädde
200 gram smör

Gör så här
Koka upp grädde, sirap och socker i kastrull till 120 grader. Skär smöret i bitar och rör ner några i tager när kolablandningen kokat klart. Häll kolan i pajskalet och låt stelna i kylen. 

Servera gärna med Hallonkesella. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar