söndag 22 juni 2014

Chokladbollstårta

Har velat testa att göra en chokladbollstårta ett tag nu. Imorrn fyller vår chokladbollsfanatiker, Hanna, år så det passade bra med en sån. Fick även tillfälle att testa min hemmagjorda sugarpaste.

Receptet på chokladbollstårtan har jag hittat hos Sockerrus.

Ingredienser till mörk chokladbollssmet
100 g smält smör
6 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde

Gör så här
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet.

Ingredienser till ljus chokladbollssmet
100 g smält smör
4 msk O’boy 
3/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk mjölk
1,5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde

Gör så här
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet.

Ingredienser till vit chokladbollssmet
100 g vit choklad
100 g smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl havregryn
1,5 dl kokos
3 msk mjölk
1,5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde

Gör så här
Smält vit choklad tillsammans med smöret.
Blanda ihop smörblandningen, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos och mjölk.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet.

Montering av tårtan
Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna.
Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar. Den ska vara genomkall innan du täcker den. Det går utmärkt att göra tårtan 1-2 dagar i förväg innan du täcker en.
Spackla tårtan med smörkräm/frosting och täck eventuellt med marsipan eller sugarpaste. Går lika bra att bara täcka den med smörkräm/frosting.
Förvara tårtan i kylskåp. Ta ut ca 1 timme innan den ska ätas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar