tisdag 24 juni 2014

Sockerpasta

Testade att göra egen sockerpasta för ett tag sen. Provade att täcka chokladbollstårtan med den i helgen och det gick över förväntan. Smidig att arbeta med!

Ingredienser
60 g vatten
1 msk gelatinpulver
175 g vit sirap
1 msk glykossirap
2 msk smakfri olja
Ev smakessens/pastafärg
800-900 g florsocker 

Gör så här
Blanda vatten och gelatinpulver. Låt stå och dra i 20-30 min. 
Ställ blandningen ovanpå vattenbad tills det smälter. 
Tillsätt sirap och glykossirap och blanda ordentligt. 
Rör i oljan och ta bort från vattenbadet. 
Tillsätt ev smak och färg. 
Låt blandningen svalna lite innan du jobbar in florsockret med hjälp av elvisp utrustad med degkrokar. 
Häll ut den kladdiga sockerpastan på plastfolie och plasta in ordentligt. Lägg ner den i en plastpåse och sug ur luften. 
Låt sockerpastan vila minst ett dygn. 

När du stjälper upp den kommer den att vara kladdig men tillsätt inte mer florsocker. Känn efter hur den känns när det har gått ett dygn. 


Det blir mycket billigare att göra egen sockerpasta och den smakar mycket bättre! Idag blev det ca 1,2 kg till en kostnad av 30-35 kr. Köper man ett kilo kostar det runt 89-100 kr. Dessutom vet man exakt vad man har i! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar